Visual ING Digitalisering in de GGZ
Digitalisering in de GGZ
Visual ING Digitalisering in de GGZ

De digitale winnaars

GGZ-aanbieders die de digitale kansen pakken zijn de winnaars van morgen. Radicale stappen vooruit zijn nodig in: de behandelketen, de organisatiecultuur en het verdienmodel.

Vooruit in keten, cultuur en verdienmodel

Vooruit in de keten

De digitale winnaars:

Verleggen het zwaartepunt van zorg naar het begin van de behandelketen.
Kijken voorbij de grenzen van de gebruikelijke keten: investeren in preventie, zelfzorg en in deels openbare online patiëntplatformen is noodzakelijk om relevant te blijven.
Vermengen online en face-to-face hulpverlening voor klanten door de hele keten heen. Van lichte tot zware hulpbehoefte, voor ieder type klant kan e-health toegevoegde waarde hebben.


Verschuiving in de GGZ-keten: meer preventie en laagdrempeliger zorg

omvang cirkel = belang in keten

Verschuiving in de GGZ-keten: meer preventie en laagdrempeliger zorg
Bron: ING Economisch Bureau

Vooruit in de cultuur

De digitale winnaars:

Ontwikkelen een visie op digitalisering van zorg en processen.
Maken een cultuurverandering door, waardoor digitale dossiervorming, digitale zorgtoepassingen en data-analyse hoekstenen van de dienstverlening worden.
Gaan anders werken. Bestaande werkwijzen worden fundamenteel herzien om met inzet van digitale middelen efficiënter en klantgerichter te kunnen werken.
Investeren in radicale vernieuwing én schrappen werkwijzen en diensten die als gevolg van de innovatie niet langer (kosten)effectief zijn.
Zien data niet langer als administratieve last, maar als grondstof voor meer toegevoegde waarde. Data zijn cruciaal voor zorgvernieuwing, maar ook voor transparantere verantwoording en zo voor meer vertrouwen bij stakeholders.
Vormen allianties met partners in de sector en regio, softwareontwikkelaars en zorgverzekeraars. De kosten gaan voor de maatschappelijke baten uit. Dit vergt: cofinanciering, cocreatie en het belonen van zorgverbetering door verzekeraars.


Vooruit in het verdienmodel

De digitale winnaars:

Vormen zich om tot technologisch gedreven ontwikkelbedrijven die continu nieuwe digitale zorgtoepassingen bouwen met inzet van data en klantfeedback.
Positioneren zich in de volle breedte van de behandelketen om de vernieuwing door de hele keten heen vorm te geven.
Bouwen specialistische zorg sneller af, omdat voorin de keten meer toegevoegde waarde kan worden geboden tegen lagere kosten.


Radicale vernieuwing op drie aspecten

De drie fronten van de GGZ revolutie
Bron: ING Economisch Bureau

Patiëntencommunity genereert data voor betere zorg

GGZ Eindhoven (GGzE) heeft de ambitie om door te groeien naar een inspirerende community voor mentale kracht. Dit betekent een grote verandering voor deze grote geïntegreerde GGZ-instelling. Meer >> Zij is niet langer alleen zorgaanbieder, maar met haar E-lab ook steeds meer een ontwikkelomgeving voor digitale GGZ-toepassingen. Niet de ziekte, maar de persoon is leidend. De 10% van de klanten die zware, langdurige klachten ervaart wordt beschermd behandeld. Op termijn is er voor hen ook een online community beschikbaar. Het streven van GGzE is om de 90% van de klanten met lichte klachten vooral digitaal te ondersteunen. Onafhankelijk van plaats en tijd, de cliënt voert de regie.

Verder heeft GGzE de ambitie om Mental Health Matching op te richten. Dit betreft een online platform voor de cliënt, zijn naasten en de behandelaar. Dit moet ook toegankelijk worden voor mensen die verminderd geestelijk welzijn ervaren, maar nog niet in contact zijn geweest met de GGZ. Het doel is het vermijden van GGZ-zorg om zo de zorgkosten en het ziekteverzuim te beperken.

Bron: GGzE

Logo ING